Paprikás rizs
Hozzávalók:
§ 1/2 kg rizs
§ 1 db kapia vagy pritaminpaprika
§ 3 cikk fokhagyma
§ 1 közepes hagyma
§ 1 közepes paradicsom
§ olivaolaj
§ só
§ víz
Elkészítése:
Ø Felvágjuk kis kockára a hagymát és a paprikát, összenyomjuk a fokhagymagerezdeket A serpenyőt felmelegítjük, beleöntjük az olajat és takaréklángon felmelegítjuk. Beletesszük először a hagymákat, egy kicsit pirítva félig üvegesre majd hozzátesszük a paprikát is. Kavargassuk míg az olaj lassan halvány piros színt kap. A rizset, melyet előtte átválogattunk, más magvaktól a héjas és barna szemektől megtisztítottunk és átmostunk (Lehetőleg olyan rizset vegyünk, melyben más fajta magvak egyáltalán nincsenek, és jól duzzadó legyen, a közepesen hosszú magyar rizs teljesen megfelelő erre a célra.) beletesszük és felöntjük kb. másfélszeres vízzel, sózzuk és beleteszünk egy apróra vágott paradicsomot is és lassú lángon befedve főzzük míg a rizs megduzzad, de még van rajta nedvesség. Vegyük le a tűzhelyről, ha már jó puha a rizs, ne tegyük rá vissza a fedőt, hanem kb. 5 percenként keverjük át 3x 4x hűvös helyen (nehogy túl puha legyen és összeragadjon a rizs). Ha még kicsit kemény egy ideig rátehetjük a tetőt és a nedvességet a felszívva a fedő alatt pár perc alatt készen lesz.
Hagymás húspogácsa
Hozzávalók:
§ 1/2 kg darált hús
§ 5 dkg rizsliszt
§ 1 -2 fej hagyma
§ 4 cikk fokhagyma
§ só, bors, mustármag, koriander, zöldfűszerek.
Elkészítése:
Ø A hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymákat összenyomjuk. Kávédarálóba tesszük az átválogatott kerekszemű, vagy közepes hosszúságú átválogatott rizset és az egész fűszereket és ezeket összedaráljuk. (vegyünk egész szemű és max. morzsolt zöldfűszereket és a rizslisztet házilag állítsuk elő) A darált húsra ráhelyezzük a hagymákat, majd a fűszeres rizsisztet összekavarjuk. A serpenyőt majd az olajat kis lángon melegítjük, kis gombócokat formázunk majd meglapítjuk és az óramutató járásával megegyezően az olajba helyezzük (azért így mert így tudjuk milyen sorrendben kell megfordítani a pogácsákat). Ha nem állna össze a gömb, tegyünk egy kis olivaolajat a masszába. Fordítsuk meg egyszer, akkor jó, ha kicsit pirosas színt kap.
A rizst és a húspogácsát együtt is tálalhatjuk, pl,. fejes vagy uborkasalátával.
Utolsó kommentek